GOSTI

eDUARD ČEHOVIN

(SLO)

Prof. Eduard Čehovin predaje Grafički dizajn i interaktivni dizajn (BA i MA Program) na odsjeku za Vizualnu komunikaciju, Akademije likovnih umjetnosti i dizajna, Ljubljana, Slovenija. U polju vizualnih komunikacija, dobitnik je mnogih profesionalnih nagrada, kao što su Type Directors Club Award, Art Directors Club Award, Good Design Awards, Graphics Annual Awards (USA); D&AD Awards (UK) i mnogih drugih. Njegovi radovi su objavljeni u Graphis Annuals, Communications Arts, Print, HOW, Visible Language, Typo Directors Club Annual, Art Directors Club Annual, Creative Quartely (USA), Linea Grafica (Italia), Novum, Slanted (Germany), Etapes (France)… Izlagao je u Sloveniji i Europi, ali i širom svijeta u državama kao što su  Australia, Kanada, Kina, Ekvador, Indonesia, Iran, Iraq, Japan, Mexico, Peru, Južna Korea, Thailand, UAE, SAD… Redovno predaje i objavljuje članke o vizuelnim komunikacijama i član je mnogih internacionalnih žirija dizajna.  

eyup kus

(AUT)

Eyup Kuş je višestruki umjetnik s fokusom na eksperimentalno snimanje filmova. Njegovo iskustvo u pozorišnim, filmskim i medijskim studijama pružilo mu je osnovu za istraživanje audiovizualnog dizajna i naracije. Kuş istražuje nekonvencionalne priče s elementima emocije. Kroz eksperimentiranje s različitim filmskim formatima, vizualnim efektima i dinamičnom međuigrom između svjetla i zvuka, on izaziva tradicionalne konvencije pripovijedanja. Njegovi apstraktni kratki filmovi zaslužili su priznanje na međunarodnim filmskim festivalima, prikazujući svoj avangardni pristup vizualnom pripovijedanju. Ovi filmovi nude publici drugačiju perspektivu, gdje se slika i zvuk spajaju kako bi potaknuli jedinstvene emocije, iskustvo i kreativnost. Kuşov umjetnički raspon proteže se i na glazbu, gdje aktivno doprinosi višestrukim glazbenih grupa i trenutno razvija svoj solo projekt, KARGA. U svijetu u kojem se isprepliću multimedijska umjetnost i eksperimentalno filmsko stvaranje, Eyup Kuş javlja se kao promišljeni stvaralac koji istražuje granice konvencionalnog narativa, pozivajući gledatelje da iskuse svjež i nekonvencionalan pristup vizualno i auditivno pripovijedanje.

nikola radeljković

(HR)

Nikola Radeljković jedan je od najtalentovanijih produkt dizajnera na Balkanu. Veliki je profesionalac na području dizajna i proizvodnje namještaja, a do sada je izveo brojne projekte za poznate svjetske brendove, ali najpoznatiji po radu studija Numen / ForUse. Nikola je svoju karijeru posvetio razvoju lokalnih tvrtki za dizajn namještaja i jednako važnom razvoju mladih lokalnih talenata. Osim što je kreativni direktor nekih tvrtki i dizajner koji stvara nove brendove Balkana, Nikola također utire put mladim perspektivnim dizajnerima u regiji, pružajući im potrebne smjernice i podršku, katalizirajući suradnju između lokalnih tvrtki i svježih talenata , čime je dao važan doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti balkanske dizajnerske scene.

 

AJDIN BAŠIĆ

(SLO)

Ajdin Bašić je rođen 1978. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Radio je u sarajevskom Centru za suvremenu umjetnost kao i u njegovom medijskom centru pro.ba do 2000. godine. Od 2001. godine živi i radi u Ljubljani, Slovenija. Tri godine radio je kao projektant u agenciji Parsek gdje je radio na raznim projektima za široku lepezu klijenata kao što su Renault, Peugeot, Elan, Sadar Vuga arhitekti, Ministarstvo kulture Republike Slovenije i drugi. Bio je jedan od osnivača dizajnerskog studija Grupa Ee (2005—2008). Od 2016. je i programski selektor Festivala Indigo u Ljubljani te je također član upravnog odbora Zaklade Brumen. Radi kao slobodni dizajner i fokusiran je na dizajn za umjetnike i kulturne ustanove u Sloveniji i inozemstvu.

IVAN JURETIĆ

(HR)

Ivan Juretić rođen je u Rijeci. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani u klasi profesora Janeza Suhadolca gdje je diplomirao 2005. godine. Poslijediplomski studij završava u Milanu na Istituto Europeo di Design iz industrijskog dizajna. U sklopu studijskih i izvan studijskih aktivnosti u svojoj radionici dizajnirao je i izradio veliki broj originalnih modela i raznih prototipova. Uz povremeno arhitektonsko projektiranje, bavi se restauracijom i obnovom kulturne baštine. Značajan fokus njegovog arhitektonskog opusa je obnova i izgradnja objekata na udaljenim lokacijama u planinama i zaštićenim područjima prirode, o čemu će biti riječ na predavanju.